Німеччина. Зазвичай, перед Великоднем німці влаштовують
генеральне прибирання будинку і прикрашають свої оселі зеленими
гілками, крокусами і нарцисами, гілками верби та берези, першими
паростками трави або колоссям жита. У Німеччині також є звичай
прикрашати яйцями дерева. Основною частиною свята є розкішний бенкет з
безліччю страв, який символізує собою закінчення Великого посту.
Італія.
Як і в багатьох країнах, пасхальні урочистості в Італії починаються зі
Страсної п'ятниці, коли вся родина збирається на пісний обід. Вони їдять суміш морепродуктів - великих королівських креветок, кальмарів, мідій і
устриць. Після вечері подають свіжоприготовану каву еспрессо з
традиційною випічкою каннолі, панеттоне і тірамісу. У Великодню неділю
сім'ї збираються на бенкет зі смаженим ягням, спеціальними стравами з
пасти - лазаньєю та манікотті. На десерт зазвичай подають солодку
випічку, прикрашену круто звареними яйцями і скоромними булочками у
формі хреста.
Франція.
Французи за кілька тижнів до свята прикрашають вітрини магазинів
святковими кроликами з білого і темного шоколаду, фігурками курчат,
рибок і дзвіночками. Цікаво, що кролики і курчата - "міжнародні" символи
Великодня, а риби і дзвіночки в якості великодніх прикрас можна
зустріти тільки у Франції. Французька великодня риба називається
"Пуассон д'авріл" (буквально - "квітнева риба"). У багатьох магазинах
можна купити рибок з шоколаду. "Літаючі дзвони" - ще одна важлива
великодня традиція Франції.
Греція.
Приготування до свята Великодня в Греції починається у Чистий четвер,
коли жінки традиційно готують "цурекію" (солодкі скоромні булочки) і
фарбують яйця в червоний колір. Деякі господині кладуть фарбоване яйце в
центр тіста для "цурекії" перед випічкою. Традиційний суп "маяріца"
готують рано вранці в суботу напередодні Великодня. Його з'їдають після
нічної служби в той самий день. Вранці в суботу господині готують
"магіріцу". Незадовго до півночі люди збираються в церкві з білими
свічками, які вони запалюють від "Святого вогню".
Великобританія.
Серед поширених по всій країні великодніх традицій можна виділити обмін
фарбованими яйцями, випічкою і гарячими здобними булочками. Напередодні
Великодня, у Страсну п'ятницю, повсюдно печуть хліб і булочки у формі
хрестів. У Народному музеї Кембриджу навіть зберігається шматочок
подібного хліба, випеченого ще в 1919 р. в селі Вест-Вреттінг.
Індія.
Хоча християн в Індії налічується всього 3% від загального числа
населення, свято Великодня відзначається пишно й урочисто. Християни по
всій країні, особливо в Мумбаї, на Гоа і в північно-східних регіонах,
ретельно готуються до святкувань. Традиції відзначати Пасху в Індії
сягають корінням у ті часи, коли ця країна була колонією Великобританії,
Португалії та Франції. У великодній час в магазинах продаються гарно
розфарбовані яйця і шоколадні кролики, і люди дарують їх один одному
Португалія.
Великодній стіл у Португалії зазвичай вінчає солодкий пиріг "Фолар де
Паскоа". Його, зазвичай, подають на сніданок перед пасхальної заутренею,
але частіше - на десерт після святкової вечері. У Великодню неділю
португальці подають на стіл м'ясну страву. Так, популярністю
користується смажене порося "Лейтан" зі смаженою картоплею та овочами, а
також свіжоспеченим хлібом. Смачний десерт, який у Португалії
вважається традиційним пасхальним частуванням, - покритий карамеллю
мигдальний пиріг "Амендоаш", зазвичай розфарбований у різні кольори.
США.
У Новому Орлеані щорічно проводиться великодній фестиваль "Марді Гра", в
рамках якого проходять паради, концерти джазових ансамблів та численні
вечірки. На великодній обід в Америці подають смажену шинку з картоплею
та іншими овочами. Спеціальне блюдо - смачні здобні булочки у формі
хреста. Найпоширеніший великодній подарунок - це, звичайно ж, великодній
шоколадний кролик.
|